Winterswijk

Uniek dorp met een rijke geschiedenis

Winterswijk is naar alle waarschijnlijkheid al meer dan 1000 jaar oud. Maar er zijn ook Germaanse munten gevonden uit de Romeinse tijd. En die geschiedenis is nog zeer zichtbaar in het landschap. Door het stelsel van de Scholtenboeren, zijn bijvoorbeeld veel landgoederen tot op de dag van vandaag nog particulier bezit. Dit in combinatie met de agrarische ontwikkelingen, maken van Winterswijk een zeer afwisselend en boeiend landschap.

Vanwege deze aantrekkelijkheid is Winterswijk een echt toeristisch dorp. Het centrum floreert en biedt een grote variëteit aan winkels, horeca en terrasjes. De warenmarkt op zaterdag is een echte aanrader. Deze markt is al eens verkozen tot mooiste warenmarkt van Nederland.

Winterswijk kent ook een Volksfeest. Elk jaar de vrijdag en zaterdag van het laatste weekend van Augustus is het feest in het dorp. Met een prachtig bloemencorso, kermis, livemuziek en kinderspelen is dit een weekend die u een keer meegemaakt moet hebben. Ons Volksfeest staat op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland.

Verder staat Winterswijk bekend vanwege Obelink, de vrijetijdmarkt van Nederland met 65000 vierkante meter aan winkelruimte een echte belevenis.

Winterswijk heeft een heel bijzondere ondergrond. De bodem wordt ook wel de Mozaïekvloer van Nederland genoemd. Winterswijk is één van de weinige plaatsen waar de zogenaamde Muschelkalk aan de oppervlakte komt. Op die plek is bijna 100 jaar geleden een steengroeve geopend. Er zijn inmiddels 3 groeves waarvan er één nog altijd in gebruik is voor kalkwinning. De andere beide groeves en het gebied eromheen zijn verworden tot unieke natuurgebieden. Eén van de hoofdbewoners is de Oehoe, die in één van de groeves broedt. De Steengroeve is ook een vindplaats van unieke fossielen. Al een aantal keren hebben paleontologen er unieke vondsten gedaan die de schakel bleken te zijn tussen 2 prehistorische periodes. De Steengroeves zijn niet vrij te bezichtigen, maar slechts enkele keren per jaar opengesteld. Dit heeft aan de ene kant te maken met de unieke, maar kwetsbare natuur en de beide niet actieve groeves en aan de andere kant met de veiligheid vanwege alle groeve werkzaamheden. Toegang tot de groeve is er tijdens het unieke Steengroevetheater en onder begeleiding van de geologische vereniging. De steengroeve is niet ver van Camping Capfun het Wieskamp verwijderd.

Meer informatie over het bezoeken van de Steengroeve en andere informatie over wat er te zien en doen is in Winterswijk vindt u hier: zien&doen