Cultuur

Van schrijvers, schilders en erfgoed

Op cultureel gebied is er veel te beleven in Winterswijk. Zo is Winterswijk de woonplaats geweest van de bekende schilders Jan Toorop en Piet Mondriaan en de oud dichter des Vaderlands Gerrit Komrij.

Komrij beschreef in ‘Alles Onecht’ hoe hij dichter werd : ‘Páng. Van het ene moment op het andere wist ik wat poëzie betekende. Op een vroege ochtend op de Jachthuisweg. Ik zag daar koeien. Ik zag daar een molen. Hollandser kon het al niet. En toch gebeurde het daar.’ Hij was toen 19 jaar. En als u naar Camping Capfun het Wieskamp rijdt, kom u over de Jachthuisweg, met op de achtergrond de koeien en de inmiddels restaureerde molen “De Bataaf”. U staat dan precies op de plek waar Komrij “als in een bliksemschicht” dichter werd.

Het oude woonhuis van Mondriaan is inmiddels museum geworden. Dit museum is zeker het bezoeken waard !

Qua cultuurhistorie valt er ook veel te zien in Winterswijk. Talloze gerestaureerde kleine en grote gebouwen, resten van oude kastelen, WOII geschiedenis en de 80-jarigse oorlog: u vindt het hier allemaal. Op de receptie is een boek verkrijgbaar met daarin de geschiedenis van Winterswijk en een aantal hele mooie fietsroutes, die u langs het mooiste cultuurhistorische erfgoed voert.

Nuttige links: